27.9.2017

Lönesamtal och hur du lyckas

 

Att få det bästa möjliga ur ett lönesamtal med din chef är inte alltid lätt. Det finns en hel del att tänka på och det är svårt sätt ord på sin prestation och övertygelse om vad man egentligen förtjänar.

I de bästa av fallen har du en chef/arbetsgivare som är rättvis, lyhörd samt medveten om både din kompetens, dina prestationer och din roll samt dess vikt för verksamheten. Så är dock inte alltid fallet varpå det kan bli svårare att övertyga och argumentera för din sak. I vilket fall som helst bygger alla lönesamtal på samma tumregler - förberedelse, mer förberedelse och ytterligare lite förberedelse. Det är på detta sätt som du kan ha kontroll över din lönesituation.

Glömde jag förberedelse?

Tips nummer 1: Sätt dig ner och gör en lista på alla prestationer du varit delaktig sedan det senaste lönesamtalet. Om dina arbetsuppgifter resulterar i  dirrekt mätbara resultat så är det en stark bonus. Då kan du lägga fram konkreta siffror på ditt arbetsresultat. Denna lista tar du sedan med dig till ditt lönesamtal så att du kan visa konkreta bevis på din delaktighet i verksamheten. Du behöver självklart inte läsa upp listan som ett manus. Skriv ut en kopia till din chef/arbetsgivare och läs upp det som du anser viktigast. Sedan kan din chef få gå igenom resten på egen hand om så önskas.

Tips nummer 2: Ta en ordentlig koll på olika lönestatistiks-sidor. Vad tjänar en vanligtvis inom ditt verksamhetsområde? Hur ser det ut på olika regionala nivåer? Hur stor roll spelar din erfarenhet och ålder in i detta? Detta är bra utgångspunkter för att lokalisera en både rimlig och acceptabel löneförhöjning. Se detta som en stabil utgångspunkt. Dina arbetsuppgifter spelar också stor roll. Lönestatistik inom ditt verksamhetsområde är bra att ha koll på, men om dina arbetsuppgifter eller ditt ansvar sträcker sig utöver den allmänt definitionen av din befattning så ska det självklart beräknas i din löneförhandling.

Tips nummer 3: Vi börjar där vi slutade i tips 2. Vad innefattar din befattning egentligen för arbetsuppgifter och ansvar? Gör du något mer utöver detta? Axlar du en större roll i verksamheten än du egentligen är anställd för? Gå igenom ditt anställningsavtal samt definitionen av din befattning och ställ detta mot dina uppgifter och prestationer under årets gång. Finns det något där som stärker ytterligare löneförhöjning?

Tänk på att ett lönesamtal inte är ett krig eller en kamp på liv och död. Slappna av, även om det kan vara nervöst och stressigt. Förbered dig så gott som möjligt för att undvika stress och osäkerhet. Avslutningsvis kan vi säga, var ärlig och stå på dig.

Lycka till!

Jonathan
EverydayPlus

Hur mycket vill du ta ut?

3000,00 Kr

 • Du betalar totalt:
  Kr
 • eller delbetalning:
  Kr
 • Kredit:
  Kr
 • Räntekostnad om
  15% per uttag:
  Kr
 • Första betalning:2020-06-30
Exempel beräknat på vanligaste förekommande uttag:

Återbetalningstid 12 månader. Nominell årsränta för ett uttag på 2 200, räknat på uttagsräntan om 15% av uttaget belopp, uppgår till 547,5% Nominell årsränta för ett uttag på 2 200, räknat på månadsränta vid val av delbetalning om 5%, uppgår till 60% Den effektiva årsräntan för ett uttag på 2 200 första dagen i månaden är 97,80 %. Totalt belopp att återbetala 3 048 kronor.

Kundservice

Vardagar 8-19
Helger 10-14
Telefonnummer
08 225 115
E-post
kundservice@everydayplus.se
Chat
Chat